Kamis, 02 Mei 2019

SOAL-SOAL TOEFL DAN PEMBAHASAN NYA


SOAL-SOAL TOEFL
BAHASA INGGRIS BISNIS 2


Soal 1-10 : Soal TOEFL Conditional Sentence
Soal 11-20 : Soal TOEFL Pronouns

1.      If the students _____ late to submit the scholarship application to the board, they will not be listed as candidates.
    A. be
    B. are
    C. were
    D. have

Jawaban : B
Keyword :will not be listed
Pembahasan : Kalimat ini merupakan kalimat conditional atau pengandaian tipe 1 karena ada kata if dan will + V1. Jadi jawaban yang tepat adalah are karena tense-nya present.

2.      If your brother ______ here, he ______ us with this works.
    A. is - would help
    B. was - will help
    C. were - will help
    D. were - would help

Jawaban : D
Keyword :If
Pembahasan : Pasangan yang tepat untuk melengkapi kalimat tersebut adalah pilihan D karena sesuai dengan pola pengandaian tipe 2.

3.      Aldo : Did you attend the meeting last Monday?
    Fery : I would if I had been invited.
    The underlined utterance means ______.
    A. Fery didn’t attend the meeting
    B. Fery plans to attend the meeting
    C. Fery knew about the meeting and he attended the meeting
    D. Fery was not invited to the meeting but he came

Jawaban : A
Keyword :I would if I had been invited
Pembahasan : Kalimat pada jawaban berarti “Saya mungkin akan datang jika diundang.” Jadi Fery tidak datang pada pertemuan itu (Fery didn’t attend the meeting).

4.      You _____ the job if you were not late to the interview.
    A. would get
    B. would be gotten
    C. would have gotten
    D. would have been gotten

Jawaban : A
Keyword :were not late
Pembahasan : Kalimat ini adalah kalimat pengandaian tipe 2. Polanya adalah If S + V2, S + would + V1.

5.      We would get the tickets, ______
    A. Weren’t there so much rush at the cinema
    B. Because there were so much rush at the cinema
    C. There were not so much rush at the cinema
    D. Although there were so much rush at the cinema

Jawaban : D
Keyword :would get
Pembahasan : Kalimat ini adalah kalimat pengandaian tipe 2. Polanya adalah If S + V2, S + would + V1.

6.      Fortunately you assisted to push the car. If you hadn’t helped him, he ______ with you.
    A. will get angry
    B. would have gotten angry
    C. should angry
    D. would get angry

Jawaban : B
Keyword :hadn’t helped
Pembahasan : Kalimat ini adalah kalimat pengandaian tipe 3. Polanya adalah If S + had + V3, S + would + have + V3.

7.      If Rani were not busy at the moment, she would go out with me, said Maria.
    From Maria’s utterance we know that Rani ______ with her.
    A. goes
    B. went
    C. didn’t go
    D. doesn’t go

Jawaban : D
Keyword :would go
Pembahasan : Pernyataan tipe 2 jika dijadikan kenyataan berubah menjadi kalimat dengan menggunakan bentuk present tense, dan jika kalimatnya positif berubah menjadi negatif dan sebaliknya.

8.      ______ her shyness, she would have become a great teacher.
    A. She had overcome
    B. If had she overcome
    C. If she overcame
    D. If she would overcome

Jawaban : B
Keyword :would have become
Pembahasan : Kalimat ini adalah pengandaian tipe 3. Polanya adalah If S + had + V3, S + would + have + V3.

9.      If we don’t hurry, the meeting ______ by the time we get there.
    A. would have started
    B. will have started
    C. will be started
    D. will start

Jawaban : D
Keyword :don’t hurry
Pembahasan : Kalimat ini adalah pengandaian tipe 1. Polanya adalah If + S + V1, S + will + V1.

10.  If I had a lot of time, I would study German.
    From this sentence we know that _____.
    A. I have a lot of time, so I study German
    B. I studied German because I had a lot of time
    C. I want to study German because I have a lot of time
    D. I would like to study German, but I don’t have much time

Jawaban : D
Keyword :If I had a lot of time, I would study German
Pembahasan : Kalimat ini adalah kalimat pengandaian tipe 2, yang subjeknya tidak mempunyai kemungkinan untuk mencapai tujuan pengandaiannya. Jadi kita dapat menyimpulkan bahwa I would like to study German, but I don’t have much time.

11.  She would like to live in Indonesia, ______ it never snows.
    A. when
    B. where
    C. that
    D. which 

Jawaban : B
Keyword : Indonesia
Pembahasan : Karena Indonesia adalah nama tempat, kata untuk menggantikan tempat adalah where.

12.  The man is an engineer. His wife had a birthday party yesterday.
The best combination of the two sentences is ______.
    A. The wife who is an engineer had a birthday party yesterday
    B. The wife who had a birthday party yesterday is an engineer
    C. The man whose wife had a birthday party yesterday is an engineer
    D. The man whose wife is an engineer had a birthday party yesterday 
Jawaban : C
Keyword : His wife
Pembahasan : Kata ganti kepunyaan adalah whose. Jadi pilihan yang tepat adalah The man whose wife had a birthday party yesterday is an engineer.

13.  Tari : Why do you admire Mother Teresa so much?
    Susi : Don’t you know that she was the woman ______.
    A. that she didn’t recognize me
    B. who dedicated her life to the poor
    C. whom the governor met at the party
    D. of which house was very expensive 

Jawaban : B
Keyword : the woman
Pembahasan : Kata ganti yang tepat untuk the woman (subjek orang) adalah who.

14.  A friend of mine ______ father is the manager of a company helped me to get a job.
    A. whose
    B. whom
    C. which
    D. who 

Jawaban : A
Keyword : A friend of mine; father
Pembahasan : Kata yang tepat untuk melengkapi kalimat tersebut adalah whose yang berarti “yang …nya” (yang ayahnya).

15.  Eko : “Which is your mother, Lily?”
    Lily : “There she is; the one ______ is coming here.”
    A. who
    B. whom
    C. which
    D. whose 

Jawaban : A
Keyword : she
Pembahasan : Kata the one merujuk pada your mother yang berfungsi sebagai subjek dalam kalimat. Kata ganti subjek orang adalah who.

16.  Mary introduced me to her former lecturer _____ she married after she had graduated.
    A. of whom
    B. whose
    C. of which
    D. whom 

Jawaban : D
Keyword : her former lecturer; she married
Pembahasan : Kata ganti whom digunakan untuk menggantikan objek orang (her former lecturer).

17.  Angiosperms inhabit relatively diverse environments and may be found _____ higher plants can survive.
    A. There
    B. Wherever
    C. Somewhere
    D. Then 

Jawaban : B
Keyword : may be found
Pembahasan : Karena mengacu pada diverse environments yang menunjukkan tempat, maka pilihan yang tepat adalah wherever.

18.  _____ hardiness, daylilies can be cultivated particularly easily.
    A. Their
    B. Since their
    C. It is their
    D. Because of their 

Jawaban : D
Keyword : hardiness
Pembahasan : Karena mengacu pada daylilies yang berbentuk jamak, maka kata ganti yang digunakan adalah their.

19.  The spiral threads of a spider’s web have sticky substance on them _____ insects.
    A. Traps
    B. Trap its
    C. Which traps
    D. Which it traps 

Jawaban : C
Keyword : sticky substance
Pembahasan : Kata ganti yang dibutuhkan merujuk pada sticky substance. Karena rujukannya adalah benda, maka kata yang tepat adalah which.

20.  The Good Earth, _____ is a novel set in China.
    A. Which by Pearl Buck
    B. Which was written by Pearl Buck
    C. Was written by Pearl Buck
    D. Pearl Buck being the one who wrote it 

Jawaban : B
Keyword : The Good Earth
Pembahasan : Karena menerangkan The Good Earth yang merupakan judul novel/nama benda, maka relative pronoun yang digunakan adalah which.

2 komentar: